måndag 31 augusti 2009

StudentInna

Händelserik dag idag!

Jag har börjat studera igen - känns riktigt bra! Läraren är en cool färiska och jag som brukar sitta och irritera mig på olika dumheter som lärare har för sig efter att jag undervisat själv tyckte hon skötte sig väldigt bra!

Vi fick skriva nåt som heter "fyrisögn" det är när läraren läser en text och så ska man själv skriva ner vad hon läser. Det lämnade vi sedan in och så ska hon bedöma vilken nivå vi ligger på ... brrrr ...

David är hemma sjuk idag - han är snuvig så det har även varit full rulle hemma! När Kristian kom hem hade jag så ont i ryggen att jag kände att NU får det vara dags för mig att träna nånting, så jag körde iväg till simhallen och simmade 600 meter - passade även på att bada bubbelbad. Hoppas den kuren hjälper mot min ömma ländrygg!

En annan nyhet är att det förmodligen INTE blir nån dagmamma för Julian! Väldigt ledsamt, men den goda nyheten är att jag kanske har hittat en barnflicka som kan hjälpa oss 20-30 timmar i veckan så jag åtminstone kan jobba litegrann! Mer om detta lär ni höra!

Sen en rättelse och ett förlåt! Pernilla daaaarling förlåt mig mina felaktigheter - det ska vara 100 grader i 3 timmar till Marskakan! Och inte 150 som jag skrev!

söndag 30 augusti 2009

Fotograf

En kollega på Vagabond ska kanske komma till Färöarna och göra lite reportage! Hon ska ha med sig fotografen Henrik Witt - kolla in hans bilder - tror han är ganska så perfekt för det här karga landsskapet!











Konsertkväll!



"Klart du ska komma med på countrykonsert!!!"

Min syster har en förmåga att få allt att låta så självklart!
Att jag som verkligen inte tycker om country skulle hänga med var därmed bestämt!

Nu i efterhand tycker jag att om det där var country så diggar jag det... fast nån hardcore country var det inte.

Istället var det massor med bra artister härifrån som compades av världens bästa countrymusiker från Nashwille! Och det lät grymt bra!

Sen gick jag, syrran, brorsan Jan, hans fru Amy och min andra svägerska Maria ut och åt italienskt! Gott!!!

Jag åt pasta med oxkött och gorgonzolasås! Mumsigt!

Vi avrundade kvällen med en Hvonn kaffe nere på trendiga cafét Hvonn! Granne med Sosialurin - gissa om jag kommer hänga där???

fredag 28 augusti 2009

Ny frisyr



Så här blev det!

Och ja - jag är nöjd! Ingrid har som vanligt skurit bort halva kalufsen - men det behövdes - jisses vad jag har tjockt hår! Borde donera hår eller nåt!

Visade sig dessutom att Ingrid - frisören - har en son som heter David och att han imorse berättat att en annan kille som heter David har börjat på hans dagis ... gissa vad det var för David? ... jo min!!!

Positivt tänkande

Den här situationen vi befinner oss i är förstås grymt frustrerande ... men jag försöker tänka positivt, tänka positivt, tänka positivt etc etc etc.

Såhär går jag runt och tänker:

- Jag får vara mera tillsammans med mina barn nu.

- Julian slipper massa jobbiga förkylningar som han alltid får på dagis.

- Vi slipper betala dyr dagisavgift (kostar typ 2500 dkk här).

- Jag behöver bara bre en matlåda.

- Jag hinner fixa ganska mycket härhemma.

- Spälistovan (Öppna förskolan) är trevlig och har god fika

... tja ungefär så här låter det i mitt huvud

Sen är det ju försås också ett gäng negativa tankar som smyger sig in ... men dom orkar jag inte spalta upp här!

torsdag 27 augusti 2009

Frisör i morgon

Sitter och surfar runt efter lite inspiration till mitt frisörbesök imorgon!

Känner för att göra nåt drastiskt men samtidigt är jag fegare än feg när jag väl sitter där!

Katie Holmes lite busiga korta frisyr gillar jag! Måste säga att kort lugg lockar mig eftersom det blåser konstant här och alla böj som man gör som småbarnsförälder är inte direkt anpassade för lång lugg.

Vad tycker ni? Ska jag kapa av allt och köra kort kort eller ska jag behålla lite längd men klippa lugg??

onsdag 26 augusti 2009

Konstnärer i arbete

Kontoret börjar ta form. Jag och Kristian har fäst en stor vit bräda längs hela rummet som är vårt skrivbord. David har sitt ljusblåa skrivbord där han ska vara kreativ och måla och skriva.

Idag ville han måla med vattenfärg ... kan bara säga att jag känner mig som världens bästa mamma när jag plockar fram vattenfärg till mina barn...
vilket tålamod, vilken uppoffrande mamma ...

Vet ni varför? Jo för jag vet hur det slutar med färg överallt, vatten utspillt och två pojkar som slåss med penslarna ...

Det gick faktiskt över förväntan idag - som ni ser på bilderna var dom jättesnälla en bra stund, tills dom hittade mitt guldglitter (från min kreativa period) och glittrade till kontoret ... då fick dom damsuga (vilket David älskar).


Titta mamma jag får vara med ... Julian fick sin egen pensel.


Koncentrationen är total - bakom ser ni mitt och Kristians skrivbord - lite rörigt...


Och sen får man damsuga när man spillt ut massa glitter. Här har han gått in i tvättrummet. Han älskar som sagt att damsuga.

tisdag 25 augusti 2009

Livet har kännts lite sådär ...

Varit lite deppigt här senaste dagarna - känns inte som problemet med dagis för Julian skulle lösas ... och det drar ner stämningen lite!

Då orkar jag inte blogga! Håller mig till korta Twittrar ... där kan man avreagera sig!

Idag känns det bättre! Kanske kanske kommer det lösa sig och vi får nåt besked i slutet på veckan! Men bara kanske!

Jag har det dessutom lite tufft med Julian hemma och varje ledig stund måste jag ägna åt att jobba åt Travel News som jag ska lämna i veckan!

Kompisen Sofia skickade just en påminnelse om en fantastisk låt vi lyssnade på när vi hade avslappning på mamma-barn-yogan. Hittade den här på Youtube och den är verkligen underbar! Lyssnar här!!!

söndag 23 augusti 2009

Söndagsnöjet!

Den här sajten var lite rolig: www.customroadsign.com




lördag 22 augusti 2009

En månad

Idag är det en månad sedan vi kom till Färöarna!

En klysja men tänk vad tiden går fort ändå!

Ska inte börja skriva vad jag tycker hittills eftersom jag inte anser att jag överhuvudtaget kan uttala mig medan livet ser ut som det gör just nu! Så länge vi inte har fått en fungerande vardag med jobb och barnomsorg kan betyget inte bli annat än negativt för det här samhället!

Men vi har det väldigt trevligt här som ni ser på bilderna! Idag har systeryster sprungit ett Kvinnolopp här och vi har tagit hand om alla pojkarna 1, 2, 3 och 4 år! Vi gjorde det enkelt för oss och åkte ner till den finfina lekplatsen i Gundadali!

Här ser ni lite bilder på kidsen och sen en på deras mamma som fotograf David Leo Törnroos har tagit!


Rógvi tar en tur!


David och Julian.


Brandur åkte den här rutsjkanan minst 20 gånger.


Jag. Foto: D L Törnroos

fredag 21 augusti 2009

Blommor i mitt hus

Oj så aktiv jag varit idag - tyvärr har jag inte alls hunnit jobba särskilt mycket för Travel News som jag egentligen måste, men däremot har jag bakat, städat, handlat och förstås tagit hand om Julian!

Börjar bli en äkta färisk husmor! Fy farao!!!

Mitt största glädjeämne idag är faktiskt den här urtjusiga väggen som vi tapetserat! Det är himla himla fin!

Här har ni lite bilder från dagen.


Julian i ny tröja från min brors fru Maria! Han är så söt i den tycker jag - syns det hur gärna han vill ha kameran??? Han skrek "Miiiiiiiiiiin" medan jag tog bilden.


Där ser ni lite av den fina väggen. Plus förstås alla tidningar! Dom kom med så jag inte ska drabbas av abstinens när jag inte får läsa nyaste MAMA, Damernas och Amelia.


Korvbröd som jag bakat idag. Har lite problem att få kidsen att äta just nu och det här sägs alla tycka om. Var iallafall väldigt enkelt och gott enligt mig. Receptet följer härnedan - det är på färiska men ni fattar väl...


Pylsubreyð

250 g mjøl
1 spsk bakipulvur
100 g margarin
1,5 dl mjólk

Rør mjøl og bakipulvur saman við margarininum. tilset mjólkina. Rulla út í ein runding og sker í 16 "slices". legg ½ pylsu á hvørt og rulla saman.

Pensla við mjólk og salti.

Baka 15 min á 200 gradum.

torsdag 20 augusti 2009

Folk ramlar in

En sak som är väldigt trevlig här på Färöarna är alla människor som "ramlar in" genom dörren! Det är nästan inte en dag där vi inte har nån släkting eller kompis på besök!

Lite ovant förstås, men mest otroligt uppfriskande!


Igår kom den här snyggingen förbi - min barndomskompis Eydgerd! Hon har varit modell för en frisersalong och fått make-up och frisyren fixad (lägg märke till hornen...)


David brukar springa runt med kameran - ibland lyckas han ta riktigt bra bilder!

onsdag 19 augusti 2009

Sovrummet

Ett annat rum som vi har fått ordning på nu är sovrummet! Vi har inte investerat i nåt nytt till det rummet utan det är samma säng, gardiner (dock fick vi köpa ett par likadana på IKEA), lampa och sängöverkast!

Rummet är grymt stort så det var svårt att få det mysigt, men jag trivs där nu!


Mattan på golvet har legat i förrådet och väntat på att bli använd. Träpersienner finns i hela huset! Här tänker vi behålla dom!












Dom fyra tavlorna målade jag för massa år sen (när jag hann vara kreativ) - la helt enkelt runda saker på och målade sedan med överskottsfärg från gamla lägenheten. Dom kommer till sin rätt nu!

tisdag 18 augusti 2009

Svenskofiler


Idag har jag mött en till - en svenskofil!

Ni kanske undrar vad det är för några, så här får ni en förklaring.

Det är en person (från Färöarna) som från att se sur ut lyser upp och ler när orden Sverige, Stockholm och svenskar nämns.

Svenskofilen idag avslöjade sig när han började prata om att han just köpt tomt i Malmö eftersom han "ville bo bland trevligt folk". Han jobbar i Köpenhamn men kan inte tänka sig bo där.

Jag älskar förstås dessa personer eftersom dom bokstavligen kastar sig över mig och vill veta ALLT om mitt liv i Sverige plus att dom tycker min dialekt (färiska med svensk acent) är såååå söt!

Killen idag var dessutom så gullig att han gick fram till Julian och pratade svenska med honom.

Andra svenskofiler jag träffat tycker att svenska ska bli andraspråk på Färöarna istället för danskan och att färingar borde åka till svenska högskolor istället för till danska.

Jag sitter mest och ler och myser när svenskofilerna pratar ... men förstår nog att dessa personer aldrig har känt sig hemma i Danmark och har precis som jag insett att svenskar är betydligt trevligare och lättare att umgås med än vårt kära broderfolk danskarna.

måndag 17 augusti 2009

Måndag 17 augusti


Nåväl så var denna måndag nästan över och jag kan konstatera följande:

... 90 färingar har fått konstaterad svin- influensa (fasiken också - snart är det väl min tur - nöf nöf)

... Jag borde kolla upp mig för sjukdomen CDT - en ärftlig och dödlig sjukdom som många som kommer från samma ö som min mamma har drabbats av.

... Jag orkar inte oroa mig för de två förstnämnda eftersom jag befinner mig i "vi-har-ingen-barnomsorg"-landet. Vilket skapar betydligt fler problem just nu iallafall.

... David börjar trivas på dagis (Jippiiiiii)

... Ännu har borgmästaren i Torshavn inte svarat på mitt initierade och arga mejl om hans bristande förmåga att ordna så att medborgarna i hans kommun kan jobba och ha sina barn på dagis.

... Öppna förskolan här bjuder på grym fika för 20 kr i veckan (tre dagar per vecka)

... Ser framemot onsdagen då jag, Kristian och Jógvan ska tapetsera ena väggen i vårt vardagsrum (se bild)

... Kan jag konstatera att problemet vi har att inte ha dagisplats är ungefär som att föda barn - de genererar väldigt mycket skrämselhistorier - ena värre än den andra ...

... Over and out

söndag 16 augusti 2009

Kalashelg!


Känner mig som en stoppad korv - har ätit mig igenom hela helgen. Först kalas hos Wenning- sted igårkväll - han firade sin 45 års dag tillsammans med Bergur som fyllde 20 år och idag har vi just varit hos Jógvan som fyller 40 idag!

Trevligt trevligt och väldigt god mat! Kakan som både jag och Kristian har grymt svårt att sluta äta heter "Mars-kaka" ni kan väl gissa vad den innehåller ... den är så otroligt söt och god och onyttig så det är inte klokt. Här har ni receptet!


Mars-kaka!
- 5 äggvitor
- 250 farinsocker
Vispas styvt och bakas som två bottnar i tre timmar på 100 grader

Emellan bottnarna
- grädde
- 2 mars
Vispa grädden och skär Mars i små bitar o blanda i

Ovanpå hela kalaset häller du denna ljuvliga sörja ...
- 1,5 mars
- 30 gr. smör
Smält på låg värme

- 5 äggulor
- 3 matsk. socker
Vispas och blandas med det smälta marset och smöret

Voila! Världens godaste tårta!

Annars har jag beställt höstens Me&I kläder till pojkarna! Låter inte avståndet till Sverige avskräcka mig - Me&I ska det bli! Tröjorna på bilden har jag beställt plus varsitt par svarta jeans!

fredag 14 augusti 2009

Fredaaaaag!

Vilken skillnad det kan vara på mitt humör!

Idag ser livet ljust ut! Inte för att nåt har ändrats sedan igår, men jag bestämde mig för att INTE deppa mera utan njuta av den här dagen!

Och det har varit en riktig kanondag! Syrran kom på överraskningsbesök - alltid lika trevligt och så åt vi alla middag på Burger King!!!

David har varit tre timmar själv på dagis och det har gått riktigt bra enligt fröknarna!

Jag har handlat mitt första klädesplagg här på Färöarna - en oversize tröja hos VILA - de danska märkena har starka fästen här! För min del kommer det säkert bli mest VILA och Vero Moda kläder!

Nu har jag en kaka i ugnen för imorgon ska vi alla till Sörvåg och fira brorsans som fyllt 45 och brorssonen som fyllt 20.

torsdag 13 augusti 2009

Dagens matintag ...


1 Koldskål och flingor
1/4 dels mazarintårta
1 Pizzarest från igår
1 Curly Wurly
5 Lagerman
3 Spacebar
1 Maltöl
1 portion Gröt
3 mackor

Idag har jag gjort det som jag alltid gör när jag mår skit - jag har ätit GRYMT onyttigt! Och vet ni vad? Det hjälper en liten stund men sen är livet precis lika komplicerat igen ... och jag lite fetare!

Gott är det iallafall med färiskt godis - där slår vi svenskarna på fingrarna alla gånger!

onsdag 12 augusti 2009

Nu drar vi ...

Imorse skickade jag ett sms till Kristian "Nu flyttar vi, du söker jobb, vi betalar inte in bilen, vi drar" ...

Så trött och sur var jag efter att dagmammesamordnaren ringde imorse och berättade att NEJ det finns ingen plats för Julian!

Och fortfarande känner jag lite - NU MÅSTE DET SNART VÄNDA!!! Om vi ska satsa på Färöarna! Saker och ting måste börja bli lite lättare, roligare och mer positiva. Hittills har det varit tungt med flytten, kämpigt att ha barnen själv och frustrerande när vardagen aldrig kan börja i och med att Julian inte kommer in på dagis.

Min arbetsgivare Sosialurin verkar dock förstående! Men jag kan inte låta dom vänta i all evighet heller! Just nu vill jag verkligen inget annat än att börja jobba och tjäna pengar!

En deppig dag med andra ord - fast vi har gjort det bästa av situationen och beställt hem pizza och glass. Det är dagar som denna man behöver festa till det!

tisdag 11 augusti 2009

Kommentera mera!!!

Förstått att det är en hel del kompisar och bekanta som läser bloggen. Kom igen och kommentera lite också!!!
Jätteenkelt ni trycker bara på kommentera - väljer Anonym eller nåt annat och skriver in en kommentar!

Dimma i skallen och utanför


Idag är jag trött! Har varit på dagis hela dagen med David och det tar på krafterna. Tacka Gud att man inte blev dagisfröken eller Pedagog som man kallar det här!

Davids dagiskompisar är väldigt trevliga små barn - vissa blev direkt favoriter!

David leker lite, iakttar massor och blir sakta men säkert lite tryggare.

Imorgon är det Kristians tur att haka på! Sen får vi se hur det går!

Jag är dock lite oroad av att det enbart är tre fröknar till 17 barn - just nu bara två. Alldeles för lite tycker jag. På hemsidan står det att det är fyra, så jag känner mig lite lurad!

Fortfarande inget besked om Julian vilket jag är fruktansvärt irriterad på! Men vad tusan kan jag göra annat än tjata lite till ...

Den här tröjan ovan är jag väldigt kär i - men håll i hatten - den kostar 1625 DANSKA kronor ... till BARN! från Gudrun&Gudrun - färiska designers. Jag säger bara HUTLÖST! och beställer ett kopi från stickmänniskan i Sörvåg!

måndag 10 augusti 2009

Måndag 10 augusti



Så skönt att den här dagen börjar ta sitt slut - jag har verkligen inte sett framemot denna dag.

MEN det har gått bättre än väntat. David har lekt på sitt nya dagis. Han protesterar inte mot att gå dit imorgon. Fröknarna verkar kanonbra.

Däremot gick jag fullständigt i taket (se mina Twittrar här till höger) när jag pratade med samordnaren för dagmammorna som sa att Julians blivande kompisar är bebisar födda i december - Julian skulle typ bli den ENDA som kan gå ... NO WAY!!! Säger jag då!

Fortfarande inte fått nåt besked men kanske eventuellt möjligtvis kan det finnas en öppning på dagiset där David går - håll alla tummar för att det går vägen.

Nu lite positiva saker - min espressomaskin funkar igen. Färisk fiskfärs (bild) är både fantastiskt gott och nyttigt! Me like!

lördag 8 augusti 2009

Pojkarnas rum


Plansjen med Bilar har kommit upp.



Julians sänghörna - nya gardiner med favoritbilarna på!


Idag har vi skruvat och spikat som värsta Ernst Kirsteigern ... Barnens rum är så när som på en hylla helt klart och det känns förstås fantastisk med nya gardiner, lampor, hyllor och målad vägg! Fint tycker jag det blev.

Sen har vi hängt upp gardinerna i vårt sovrum och nu återstår frågan om vi överhuvudtaget ska hänga upp några fler gardiner här eftersom det fanns snygga träpersienner i hela huset ...

Vi har även hunnit med att leka lite på Davids nya dagis. Väldigt trevligt dock lite slitet. David tyckte det var kanon att leka där!

Nu är typ alla färingar på Sommarfestival och lyssnar på "ABBA - the show". Igårkväll var det Robin Gibb och han var skitdålig enligt facebook-kommentarerna.
Vi ska bara softa och fundera på vad vi ska kasta oss över imorgon.

fredag 7 augusti 2009

Fisketur

Nu är jag åter i Torshavn efter fyra dagar i Sörvági. Alltid skönt att komma hem (faktum att det faktiskt kändes som att komma hem är en liten seger i sig).

Idag har jag och syrran varit och fiskat "pinkir" typ små små fiskar på fem centimeter med våra killar. Syrran visade sig vara vassast med håven och fångade två stycken snabba rackare. Dom har vi i en hink nu och syrrans man planerar gräva ut en liten pöl åt dom - hoppas det var en pojke och en flicka så vi får "pinkbebisar" så småningom ... :-)

Att ha släkten nära är nytt för mig. Vissa saker som man bara hört talas om tidigare blir nu smärtsamt tydligt.

Att jag har blivit "svenskifierad" är helt klart (vem skulle inte ha blivit det om man flyttade härifrån vid 19 och återvände vid 37) - frågan är bara om jag blivit FÖR svensk och vad det i så fall betyder.

Min släkt är stor och bullrig - väldigt bullrig. Jag är också bullrig, men shit vad jag har blivit tystare med åren inser jag nu ;-) tack och lov får man väl säga!

Nåväl - det här var spretigt - men lite av mina fredagskvällsfunderingar. Här är lite bilder från dagen.


Rógvi tyckte båtarna var roligare än "pinkorna".


Julian fick en klubba.


Dagens fångst - blev en till av samma sort så småningom.

tisdag 4 augusti 2009

Ingen stress i Sörvági


Just nu sitter jag vid min systers köksfönster med utsikt över hela Sörvág - fjärden, fjällen och och dom gröna vidderna med gräs.

Här är jag uppväxt och här slappnar jag av. Finns ingen stress i detta samhälle på cirka 1000 personer.

Har just varit till min mammas grav, lika sorgligt som vanligt! Svårt att få barnen att förstå att här vilar deras mormor! För dom är det en sten med lite blommor kring.

Så många människor man känt och haft runt omkring sig vilar i kyrkogården här. Underlig känsla att se deras namn på en gravsten.

Vi ska vara här i Sörvági nu några dagar, hälsa på kompisar och släktingar.

Kanske hjälpa pappa lite med huset och den långhåriga gräsmattan!

måndag 3 augusti 2009

Dagisplats fixad


Idag har jag fått lite saker på plats. David har fått besked att han har fått plats på Dagstovninum í Hoyvík och jag har pratat lite närmare med min blivande arbetsgivare Sosialurin om hur mitt framtida jobb kommer arta sig.

Förmodligen kommer jag plugga måndagar och onsdagar och jobba resten.

Imorgon åker vi till Sörvágs att leka o besöka gamla bekantingar. Ska bli kul!

Bilden är från Davids blivande dagis - ligger ett stenskott från där vi bor!

söndag 2 augusti 2009

Söndag



Idag har vi haft en synnerligen aktiv dag med ankmatning, bullbakning, gäster och ommöblering.

Vädret har varit jättefint så det har underlättat vår aktivitet.
Faktiskt haft lite problem med att det är för varmt härinne idag - trodde vi inte innan :-)

Här kommer en bild från vår hall.

Lite bilder från dagen


Julian ägnar sig åt sin favorit sommarlek - kasta stenar i vatten.


David leker bergsklättrare i Vidalundini i Torshavn, enda stället det finns träd här.


Kristian, David och Julian bakar bullar i morse.

lördag 1 augusti 2009

Här var jag!


Det här är en fin tradition på Färöarna - när nationalfesten avslutas samlas mellan 5-10 000 personer i centrum i Torshavn och sjunger tillsammans!

Jag och syrran var där och sjöng för full hals!

Dyrt


Det är hopplöst dyrt här på Färöarna! Just varit o handlat Blixten McQueen gardintyg till killarna och det gick på 600 kronor ... Visserligen två stora fönster, men ändå! Allt kostar MYCKET här!

På måndag ska jag förmodligen löneförhandla - får ta i ordentligt - hehe!!!

Samtidigt så är shoppingen inte så rolig och utbudet inte lika stort här, så jag får väl lära mig att hålla bättre i slantarna här och spara dom tills vi åker till Sverige!

Just nu måste vi köpa en frysbox, tvättmaskin inhandlades förra veckan. Sen står en torktumlare högt uppe på listan.

Bilden är på vår utsikt från balkongen