måndag 30 november 2009

Bio


Ikväll har jag varit på bio - själv!
Sett "Luftslottet som sprängdes" och så ska jag skriva en recension om den till helgens tidning!

Det var skönt att sänka sig ner i biofåtöljen - ena hande i godispåsen och munnen frenetiskt tuggande på skummisar!

Här har man paus mitt i filmen (så dom inbitna rökarna kan gå ut gissar jag) vilket är tråkigt fast då kan man fylla på med godis ... dom har säkert räknat på det där!

Nu är det bara två dagar så åker jag och David till Köpenhamn att träffa Sofia och Hugo! Skal bli så kul! Skönt att komma bort och tänka på andra saker än dom vanliga! H&M, Jensens Böfhus, Tivoli here I come!!!

Nu sängen!

söndag 29 november 2009

Julmys och sen lite skrik


Ni blir helt bortskämda med färska bilder här på bloggen! Den här är från dagens evenemang som var julmys i djungeln här i Torshavn - Vidalundin!

Jättefint evenemang med levande ljus och musik - fast tyvärr var Julian inte på humör och skrek så Vidalunden skalv ... bara att dra hemåt så han fick sova!

Nu har vi pyntat lite (väldigt lite) - känner för att köpa lite nytt julpynt som passar vår silvriga fondvägg!

lördag 28 november 2009

Kalas och snöväder


Hela dagisgruppen på ingång - David bokstavligen droooog hem dom!!!


David och Torstein på ändan fyller båda två 5 år samma dag.


Kakmannen med grön sockerkaka var populär.


Brandur och David i snövädret.


Andrea och jag.


... och så skulle jag försöka ta ett fint julkort av killarna - men det tyckte INTE Julian var en bra ide ...

Fin födelsedag

Lördag och kalaset är över! Kan inte påstå att det inte är skönt att det är över, men det var väldigt roligt att ha kalaset!

Hela 18 barn (ingen var sjuk) kom hem till oss med tre fröknar och åt lasagne, glass och fiskade i fiskedamm! David tyckte det var jättespännande att ha kompisarna härhemma och visa upp sitt rum och sina leksaker!

Senare på dagen kom lite kompisar med sina barn och vi åt lite mer lasagne och fikade med kakor som jag och andra gjort!

Sista gästerna for kring 23.00 tiden så idag är man rätt så mör!

Om en stund ska vi alla gå på julmarknad och se när julgranen tänds nere i centrum av Torshavn! Syrrans barn är här också så det blir en hel hord att släpa på!

Lägger ut bilder från kalas och julmarknad ikväll!

torsdag 26 november 2009

För fem år sedan ...

... hade jag väldigt ont!

Det var nämligen då David kämpade sig till världen och jag försökte hjälpa till så gott det gick - fy tusan va jobbigt det var!

David fyller med andra ord 5 år imorgon! Lilla killen börjar bli stor och jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till det. Han är ju min lilla plutt!

Ikväll ska vi (läs Kristian) laga massa lasagne som hans 18 dagiskompisar och fröknar ska få till lunch imorgon! Dom kommer alla hem till oss! Till efterrätt blir det glass med maränger, godis och chokladsås! Sen ska dom färiska barnen få prova på fiskedam - det är nämligen en nyhet för dom!

Nu ska jag sätta mig och klippa fiskar ut - städa lite och njuta av det faktum att jag faktiskt är ledig imorgon!

Bilden här nedan är helgtidningens Veckobild ... visst är den fantastisk?


Julmarknad i Frankfurt i Tyskland. Bilden är tagen igår!

tisdag 24 november 2009

Det var präst man skulle ha blivit

Dagen började väldigt mysigt idag!

Min tur att vara hemma med Julian och för att göra livet så smidigt som möjligt hade jag en intervju bokad kl 8 så att Kristian kunde komma på jobb asap.

Intervjun var med prästen Sverri Steinholm - en typ 45 årig man som jobbar som sjukhuspräst. Han bor i en prästgård från 1700-talet precis nere vid havet här i Torshavn. Jag hade faktiskt aldrig tänkt på att det fanns ett hus där förut - så bra passar byggnaden in i miljön.

Med knarrande golv och 1700-tals inspirerade tapeter satte jag mig i det vackra vardagrummet. Prästen tände ljus och serverade urgod morotskaka. Jag hade absolut ingen lust att jobba just då utan bara sitta där och prata om mig själv med denna utmärkta lyssnare som han förstås är.

Men plikttrogen är jag och ställde mina frågor medan jag sörplade kaffe och åt morotskaka.

Känslan efteråt var - VARFÖR blev man inte präst? - jag hade ju allvarliga funderingar åt det hållet. Tänk att få bo sådär - helt otroligt! Sen vet jag ju inte om jag skulle tycka det vore så himla lattjolajbans att springa runt bland sjuklingar och ha andakter hela dagarna ... men huset ... det vill jag ha!




Hittar tyvärr ingen bild på prästgården - bara den här lilla pyttebilden som inte alls visar det fantastiska läget.


Precis ovanför ligger den här möbelbutiken. Visst är det skandal att det är en möbelbutik som innehar det här läget - tänk er ett kafe eller en restaurang ... ojojoj vilka möjligheter.

måndag 23 november 2009

Måndagen


Tentan är avklarad! Det gick sådär - kanske inte så konstigt med tanke på att förberedelserna var rätt så usla!

På onsdag är det uppsats och sen är kursen klar!

Ska bli så himla skönt! Jag är TRÖTT på att känna mig splittrad och att dyka upp på jobbet kl 11.30 och få sura kommentarer om det ... även om jag inte får lön för mer än 75% förstås!

Just nu är jag bara så otroligt trött! David har varit på dagis idag och första hans fröken säger är hur otroligt smal han har blivit ... hmmm tänker jag och undrar vad Julians fröknar ska säga ... HAN har blivit smal! Svininfluensan är SKIT! Så är det sagt!

Idag skulle min älskade mamma ha fyllt 75 år - fina fina mamma som jag saknar så oerhört!

Klockan är bara 20.00 fast jag känner för att gå och lägga mig! Barnen har redan sovit en stund!

På återseende - förhoppningsvis piggare än nu!

söndag 22 november 2009

Två bra böcker


Just läst två riktigt bra böcker! Fyrvaktarn av Camilla Läckberg och Dödergök av Katarina Wennstam!

Läst samtliga böcker av båda författare och måste säga att det här var en av Läckbergs absolut bästa. Jag läste ut den en sen kväll innan jag skulle somna och Läckberg är ju känd för att vara lite läskig och det var den här boken i slutet - inte i början som det brukar vara.

Katarina Wennstams bok tyckte jag var seg dom första 200 sidorna - förstod inte riktigt vad som var så oerhört intressant med ett ungt par som flyttat till ett hus där ett mord ägt rum ... MEN shit vad bra den blev mot slutet! Hon vävde ihop två paralella historier på ett beundransvärt sätt! Beundrar henne för hennes kamp mot misshandlade kvinnor. Tänkte på dig J när jag läste boken - älskade vän!

Nu mår jag förträffligt - har just ätit 12 bitar sushi - maken har serverat kaffe och Julian mår bättre!

lördag 21 november 2009

Svinet vann över Frändur



Jag är lite sur just nu! Jag har sett framemot att gå på en konsert i flera veckor - mina gamla idoler Frändur ska ha en spelning och alla på mitt jobb har fått gratis biljetter.

Jag har till och med varit ute och handlat en ny fin blus till ändamålet!

Meeeen Julian är verkligen inte frisk - och då känns det fel att lämna honom - ÄVEN om han med största sannolikhet kommer sova!

Kristian tror jag ska gå och syrran som jag också har fixat biljett till!

Jag har dock fått roa mig åt en busig liten David som absolut skulle ha på sig Julians nya Bamse-pyjamas! Visst är han söt?

Nu hoppas jag bara att Julian blir frisk och att vi alla får vara friska ett tag!

fredag 20 november 2009

Lite stolt


Den här helgen kommer konkurrenten Dimmalätting ut med en ny helgtidning - så vi har vässat klorna och gjort en finfin tidning!!!

Jag har hela 9 sidor i den 32 sidiga tidningen!!!

torsdag 19 november 2009

Svineri


Ja det har inte varit dom roligaste dagarna här på sistone!
Det är så otroligt känslomässigt jobbigt när barnen är sjuka! Jag oroar mig och sover dåligt!

Idag var vi hos läkaren - en mycket butter dam i stram kjol - som konstaterade att öron och lungor mår bra och att det förmodligen är svininfluensan eller H1N1 som drabbat Julian och David.

David har varit feberfri idag, men Julian har fortfarande feber. Han är dock mycket piggare nu! Igår var vi jätteoroliga för honom eftersom han bara satt - och låg och satt och gnällde typ ... funderade ett tag på att åka till akuten med honom, men fick tag på en bra läkare som lugnade ner oss!

Jag har annars använt den här hemmadagen till att plugga inför tentan jag har på måndag i gramatik! Tråååååkigt! Men nu har jag bestämt mig för att göra tentan och då måste man ju förbereda sig!

I helgen ska jag gå på en hantverksutställnin ... och på en konsert om barnen är friska nog ...

Tröjan på bilden har jag blivit helt kär i - den är på den där utställningen ... endast 1500 dkk...

tisdag 17 november 2009

Sjuk och sjukare

Just nu undrar jag om det är svininfluensan eller bara en vanlig förkylning som drabbat våra killar!

Båda har feber! För David började det i söndags med feber och idag för Julian! Gissar att Julian har uppemot 40 eller över! Har gett honom febernedsättande men han kokar ändå!

Tycker symptomen som beskrivs på svininfluensan är väldigt lika alla andra symptom man får - ont i svalget, ont i kroppen, feber ...

Hoppas dom mår bättre imorgon! Jag och Kristian jobbar i skift - idag har Krille jobbat 7-12.30 och jag 12.30-17.00 - imorgon vete tusan hur vi gör i och med att jag egentligen måste till skolan och till jobbet ... hmmm svårt!


När man är sjuk får man äta precis vad man vill - Julian frossar i flingor! Enda han har ätit idag förutom två risifrutti!


Den här bilden är från förra veckan då David drabbades av nationell yra och gick och viftade med åländska flaggan en hel kväll! Nu har han den hängande ovanför sängen!

måndag 16 november 2009

Världen älskar mig ... :-)

Kolla in den här coola filmen! Klicka här!

Kristian och Davids konstverk


David är hemma sjuk idag! Feber och hosta!

Kristian har varit hemma med honom och det här har dom roat sig med att göra! Gulligt va?

Jurassic-Marley kallar Kristian konstverket för :-)

söndag 15 november 2009

Min krönika!


Jag har en krönika i helgens Sosialurin om dom praktiska problem som ställer till det när man flyttar till Färöarna - sånt som jag redan tjatat om här på bloggen - barnomsorg och import av bil som kostar skjortan!

Klistrar in krönikan här - så får ni som förstår färiska läsa den!

Ein ordans avbjóðing at flyta heim
Eg og álendski maðurin, Kristian, fluttu til Føroyar við tvey og fýra ára gomlu synum okkara í juli í ár. Nú, eftir fýra mánaðir heima, má eg viðganga, at tað als ikki var so lætt at flyta heim, sum eg hevði roknað við.
Lítið verður tosað um teir praktisku trupulleikar, sum stinga seg upp, og so ikki minst hvat sjálv flytingin kostar í krónum og oyrum.
Nógv fín orð verða havd á loftið, tá útisetar skulu lokkast heim aftur til Føroya.
Spurningurin er, um útisetarnir sjálvir skilja hesi orð, eftirsum tað føroyska málið ikki er tað sama, aftan á fleiri ár uttanlands
Tað var í januar, at eg og maðurin avgjørdu at flyta heim til Føroyar. Vit ringdu beinavegin til kommununa, fyri at fáa dreingirnir á bíðilista til barnaansing. Men vit fingu at vita, at tað sá svart út, og at vit ikki skuldu droyma um at fáa pláss fyrr enn í august.
Næsta samrøða var við Akstovuna um bilin, sum var ein sjey ára gamla Saabur. Tey vóru sera beinasom og sendu okkum hetta roknistykki:
Nývirðið á bilinum varð sett til: 185.643 kr.

Skrásetingargjald: 46.411 kr.
Co2 avgjald: 28.000 kr.
Burturbeining: 5.000 kr.
Sýn: 350 kr.
Nummarplátur: 500 kr.
Tilsamans uml. 80.000 kr.

Also skuldu vit rinda umleið 80.000 krónur fyri at inflyta okkara sjey ára gamla SAAB!
Vit kannaðu sjálvandi bilprísirnir í Føroyum, og hvat vit fingu fyri bilin, um vit seldu hann, áðrenn vit komu til Føroya. Men nei, hasar 80.000 loystu seg í síðsta enda best at gjalda.
Hesi bæði tingini - barnaansingartrupulleikarnir og kostnaðurin at innflyta bilin, eru ikki nevndir, tá útisetaspurningurin er á breddanum.
Men fyri okkum, sum flyta til Føroyar, er hetta av alstórum týdning. Tí hóast alt er tað húsarhaldskassin, sum skal gjalda fyri flytingina, og má ein taka lán fyri at klára hesa fíggjarligu byrðu, er lætt at missa mótið, og at verða verandi í tí tryggu tilveruni uttanlands.
Vit avgjørdu kortini at venda heim. Tí, skuldi tað verða - so skuldi tað verða nú.
Sum Katrin Holm í Snarskivuni segði í grein her í blaðnum í gjár, so trúgva flestu útisetar, at tað nokk man fara at laga seg, tá man er komin heim. Ein positivur hugburður, sum vísur, at útisetarnir hava álit á heimlandinum.
Hjá okkum legðist steinur oman á byrðu, tá yngsti sonurin ikki fekk pláss í barnagarði. Meðan eg gekk heima og bíðaði eftir boðum frá Snarskivuni, vuksu útreiðslurnar.
Sum tit kanska skilja hevur okkara flyting ikki verði nøkur løtt ella bílig søga.
Men hóast hetta - trúgv tí ella ikki - so eri eg glað fyri, at vit tóku stigið at koma heim. Eg veit ikki, um vit verða verandi í Føroyum. Men eitt veit eg, at um vit ikki komu heim, hevði eg gingið restina av lívinum og hugsað um, hvussu tað mundi verið at flutt heim til Føroyar.
Men, nú veit eg, at tað kann bara ganga framá.

g.g. Sonurin slapp inn í barnagarð á Velbastað aftan á 9 mánaðir á bíðirøð.
g.g.g. SAABurin rullar runt í Havnini, og nummarpláturnar eru av gulli:)

torsdag 12 november 2009

Pilates


Har ni sett? Det är jag på bilden - nästan! Sådana övningar gör vi på Pilatesen! Allt är stortsett träning för bålen - vilket passar fläsk-magen-Inna utmärkt!

Dagens händelse är annars att jag slutligen har ett reportage i tidningen om dagissituationen för inflyttade till Torshavn. Har gjort intervju med Mari som fick gå hemma och vänta i ett halvår och med kommunen som inte tycker det här är nåt stort problmen ... "man får typ ordna det med farmor o farfar tycker dom"!

Imorgondagens tidning ska jag ha en krönika om mina erfarenheter med att flytta hem ... funderar eventuellt på att börja krönikan med ett litet räknestycke!

Nu - sängen och Läckberg!

onsdag 11 november 2009

Finaste David!


Den här bilden hittade jag just inne på Davids dagis hemsida. Finns massor med nya bilder på deras "Pirat-vecka"! Klicka här för att komma in!

Karins artikel om Kristian


Kolla in artikeln i Jusek tidningen som Karin Wallén gjorde nær hon var hær på Færøarna! Klicka hær før att komma till Juseks hemsida!

tisdag 10 november 2009

Sötaste pyjamasen!

Om nån som läser bloggen har vägarna förbi Lindex! SNÄLLA kan ni inte köpa den här pyjamasen till Julian! Den är ju ursöt!
Lindex Shop Online - Pyjamas

Brorsans fina familj

Det här fotot togs för ungefär ett år sedan när min brorsas familj var i Italien på semester. Dom har en fotograf i släkten och hon tog den här fina bilden som nu pryder deras vardagsrumsvägg!

Petsy, Elsa, Brian och Jón.

måndag 9 november 2009

Ny layout på bloggen ...

Har inte riktigt bestämt mig om jag gillar nya layouten på bloggen ... kanske lite to much eller???

söndag 8 november 2009

Ambitiös recensent


I helgen kan jag inte säga annat än att jag varit en ambitiös recensent! Jag ska recensera en ny kokbok som kommit ut och fick därför ett ex av denna fina bok i fredags.

Jag bestämde mig fort för att laga några rätter eftersom jag inte anser att man kan recensera en kokbok utan att ha testat lite först!

Igår blev det därför Torsk i ugn med grönsaker och idag blev det Matmuffins med feta och soltorkade tomater.

Sen planerar jag laga nån kaka också ... fast så långt har jag inte hunnit än! Grejen är att det jag lagat har inte varit så där jättegott!!! Torsken tyckte jag var helt okej, men barnen totalvägrade och vi fick koka korv till dom. Muffinsen tyckte jag var lite för mastiga och undrar om det verkligen inte gick att byta ut det halva kilot vetemjöl mot nån nyttigare mjölsort ...

Blir nog en knepig recension tyvärr!

Annars så har vi varit ute och lekt och promenerat idag. Behövligt efter alla kalas här!

fredag 6 november 2009

Bra bok


Har just läst ut den här boken! Den var bra och lite tung - inrikes- och utrikespolitik har en tendens att vara lite tung!

Men jag gillar den här boken starkt ändå! Eva Franchell var vänninnan som var med Anna Lind på NK den där ödesdagen då hon blev mördad - Anna Lind, två barnsmamman som kunde ha blivit Sveriges nästa statsminister!

Har ännu en gång konstaterat att det politiska livet inte är en dans på rosor - intriger, maktkamp och utfrysning hör till vardagen!

Göran Persson verkar inte ha varit så lattjolajbans att jobba under direkt!

Well en bok att rekommendera!

I helgen ska jag recensera en nyutkommen kokbok ... ska laga lite rätter ur den har jag tänkt!

Andreas make over



Kolla in puddingen Andrea! Hon var modell igårkväll och fick håret klippt och fixat! Snyggsyrra tycker jag!

onsdag 4 november 2009

Just nu ...

Sitter jag med benen på bordet och datorn i famnen i soffan

Känner jag mig trött, dåsig och mätt på alla födelsedagskakor vi fått av Maria

Undrar jag om jag inte borde gå och lägga mig

Surar jag över att mejlen inte funkar och jag har garanterat 10 mejl som jag borde svara på

Lyssnar jag på en surrande diskmaskin och plasket av bilar som kör i regnet utanför

Gläds jag över att vi är friska, glada och rätt så harmoniska - och att David förstås har blivit klippt idag ...

söndag 1 november 2009

Söndag

Lugn och skön helg har det här varit!

Vi har precis just kommit hem från badet där vi varit och plaskat lite! Julian somnade på vägen hem som han brukar göra!

Igårkväll hade vi Jógvan och Òluva med familj på middag, trevligt och gott. Kristian hade lagat sin paradrätt Oxfilé a la Tina! Äppelpaj till efterrätt!

Det var cancergala här igårkväll och hela 5 millar samlade dom in - Kristian har räknat ut att om svenskarna skulle ge motsvarande skulle det bli EN MILJARD ... så det är ett givmilt och rikt folk dom här färingarna!



Alla sex barnen - Mia, Egil, Óli, Lena, Julian och David


Óluva och Jógvan!