söndag 31 januari 2010

Snö, bowling och film

Helgen är slut! Tufft tycker jag! Vardagen är krävande och en till helgdag skulle inte sitta fel just nu!

Helgen har dock varit väldigt trevlig. Började med bad i fredags och besök av syrran med familj. Igår var jag på fest med Journalisförbundet här på Färöarna och idag har vi varit ute i snön, bowlat med familjen Horn och nu har jag precis kollat på filmen "Låt den rätte komma in" som jag velat se ända sen jag läste boken i somras. Den var en besvikelse - även fast den vunnit massor med priser så var boken så oerhört bättre. Filmen var osmaklig på nåt sätt - svensk realism är inge kul när det handlar om vampyrer ... usj!!!

Glömde att jag även skrivit en artikel om färiska sjukdomen CTD åt Läkartidningen - känns lite pirrigt att skriva medicinska nyheter åt hela Sveriges läkarkår, men det känns bra att informera om den här sjukdomen som redan tagit alldeles för många liv! På onsdag gör jag slag i sak och går och testar mig!

Mina svit med intervjuer fortsätter! Snart kommer en till intervju ut på bloggen med en till mig närstående person!

Nu - sängen!

torsdag 28 januari 2010

Intervju med Kristian Törnroos


Är godiset verkligen så mycket godare på Färöarna som Inna verkar tycka?
- Nej nej nej - hittar du något som är gott o du har råd så är du lycklig som ett barn...

Vilket svenskt/finskt godis saknar du då?
- Det e inte att det inte finns, det är att det kostar motsvarande 50 kr (svenska) för 200 gr. Polly skulle jag kunna frossa i nu och cheez balls från OLW!

Börjar du få gälar av allt regn på Färöarna?
- Nej, jag kör bil eller sitter på kontor, så jag märker inte av det.
Cykeln har nog fått gälar dock

Oj det låter som du gått och blivit en soffpotatis - har du det?
– När jag är frisk så är jag ut o joggar 2-3 ggr i veckan så jag tycker jag kan tillåta mig att soff-potäta
Att vara tvungen att köra bil så mycket är nåt som jag tycker e skit...
Cykla 15 km i veckan är bra rutin som jag saknar- här finns inga cykelbanor så det går inte att cykla på vissa ställen då det e rusningstrafik

Om du vore politiker på Färöara vad skulle du satsa pengar på då?
Effektivisering, 1 sjukhus istället för 3, o istället ha en helikoptertjänst som ambulans
Definitivt tunnel till Skålafjordin!!! Den e nyckeln till att knyta ihop Färöarna
Förlängning av landningsbanan på flygplatsen är också viktig

Skulle du inte införa lunch på dagis och skolor?
- Det var en möycket bra idé, åtminstone på dagis så de skulle få i sig annat än rågbröd o makrelsalat. Och så skulle jag förlänga föräldraledigheten så att vöggustovaproblemet skulle försvinna. Längre tid men lite lägre dagsersöttning. Och göra 1/3 del tvingat att tas ut av pappan

Tror du att dina två ösamhällen Åland och Färöarna kan lära nåt av varandra?
- Ev hur man effektivt administrerar den offentliga sektorn. Men Åland o Färöarna går inte att jämföra med varandra. Det har att göra med kommunikationerna, att ta sig till och från Färöarna är dyrt, ja så dyrt att man blir isolerad. Att ta sig till och från Åland kostar inget i praktiken och du har många olika möjligheter att välja mellan.
Dock har isoleringen tillsammans med tullgränsen på färöarna gjort att många egna affärsverksamheter överlever. På Åland är det mer än knallhårt! Stockholm kan besökas av en hel familj m bil en lördag för 200 kr.

Jag glömde Sunlollyn ...


När jag radade upp saker som är bättre på Färöarna glömde jag favoriten Sunlolly! Frys-själv-isglass som jag levde på som barn ... och vuxen visar det sig!

onsdag 27 januari 2010

Intervjun ...

Hey Inna hur e leget?
- Jodå helt okej. Just ätit en påse Jelly Bellys så då mår man gott!

Har inte du börjat träna en del just?
- Jo, just därför kan jag äta en påse Jelly Bellys och må gott!

Trivs ni på Färöarna?
- Den frågan vägrar jag svara på. Får den i snitt 10 gånger i veckan och har tömt alla svarsalternativ.

Trivs barnen då?
- Om du måste hänga dig kvar i trivseln, så JO, barnen trivs! David vill absolut INTE gå till dagis men har jätteroligt när han är där. Julian älskar sin fröken Hanna och verkar trivas utmärkt.

Kan dom prata färiska?

- Oj också en fråga som ställs lite för ofta. Men jo, David pratar ca 50/50 svenska och färiska nu. Han blandar förstås massor, men nya ord kommer hela tiden. Han är jätteduktig verkligen. Julian pratar inte så mycket ännu. Tror inte han har sagt ett enda färiskt ord - det han pratar är på svenska.

Tänker ni komma till Sverige framöver?
- Jo jag kommer 25 februari på en kurs och sen kommer vi alla i påsk. Ska bli jättekul!

Vad är bättre på Färöarna än i Sverige?
- Valutan, huspriserna, närheten till min släkt, man slipper VABBA, maten, fina stickade tröjor, min frissa Ingrid, den vackra naturen, kortare avstånd ... tja ungefär det

Vad är sämre då?
- Allt är svindyrt, barnens matlåda, vädret, att man måste ha bil med överallt, att det färiska språket är omöjligt att stava. Dyrt att resa, dålig shopping ...

Kommer ni bli kvar på Färöarna i all evighet?
Nej, men ett tag till - kanske bara några månader kanske lite längre. Den som lever får se!

tisdag 26 januari 2010

Liten video från jobbet


Filmade lite med mobilen i fredags när jag precis hade lämnat helgtidningen ... alltid en skön känsla!

Paket har kommit


Vårt efterlängtade paket har kommit!

Böckerna som egentligen skulle vara julklappar till killarna där deras huvuden är inklipta i barnböcker! Klicka här om ni vill se hur det går till!

Fortsättningen på Twilight-serien i pocket och DVD-filmerna "Låt den rätte komma in" och Wrestler!

PLUS nr 2 och 3 i Fem myror är fler än fyra elefanter!

Lovely!

måndag 25 januari 2010

Vårt område


Cool bild som fotografen på Sosialurin Álvur tagit på vårt område! Pilen visar var vi bor!

fredag 22 januari 2010

Bantning inget för Färöarna???


Min fina helgtidning är nu ute i hyllorna! Det här numret har jag bland annat skrivit om Anna Maria som har gått ner 44 kilo och så har jag en sida med kostråd.

Jag har jobbat över fyra år på kvällstidning och vet att bantning och vikt säljer! När jag föreslog att vi skulle ha detta på omslaget till helgtidningen blev jag så nerröstad så ni fattar inte ... idag har kollegorna raljerat kring det faktum att jag tycker det är en 1-sides story ...

Men just nu ligger faktiskt min artikel som mest läst på Sosialurins hemsida - hoppas den fortsätter göra det, så ska jag slå dom i huvudet med det på måndagmorgon!

Dom e lite finkulturella på den här tidningen och det irriterar mig för jag vet att Sosialurin är till största del lösnummersåld och då behöver man sälja sälja sälja ... och kulturella nyheter säljer INTE!!! Så enkelt är det!

Annars så märker jag hela tiden av hur litet Färöarna är - killen på framsidan är Julians dagisfrökens kille och hon som gått ner 44 kilo är ledaren på Davids dagis. Hon som ger kostråden är mamma till två barn på Davids dagis ... och detta är bara slumpmässigt... jag har inte vetat om att det varit dom innan!!!

En rolig artikel i tidningen är den om Guris Nasse som är med på alla hennes resor!


Nasse i Pisa


Nasse i Dubai

tisdag 19 januari 2010

Träning ...


Har just varit på step!
Förutom mina mysbyxor från när Julian var nyfödd, hade jag på mig en vit t-shirt och följande:

Skor - Reebok från 1995 ... köpte dom när jag tränade som mest i Frescatihallen
Sportbh - Björn Borg från 1999 ... som jag fick när jag jobbade på Aftonbladet Hälsa

Detta är tydliga tecken på åtminstone två saker:
- Jag köper bra kvalitet

eller den mer deprimerande slutsatsen ...
- Jag tränar inte så värst mycket, därav det lilla slitaget!

Det gick bra på step ikväll! Dock fick jag lite hicka när jag såg den mest vältränade bruttan i min gymnasieklass komma skuttandes in - lika vältränad som då, fast nu med tre barn i bagaget ... hon bor nog på gymmet!

Nu när jag fått gång i träningen är det matvanorna kvar! Det är lite sämre på den fronten tyvärr! Godis e gott godis e gott ...trallalalalallalalaaa ...

lördag 16 januari 2010

40 kronors lycka

Ibland när jag säger att ett av livets minimikrav är färska blommor hemma - ser jag hur folk lyfter på ögonbrynen!

Men jag står fast vid min kärlek till snittblommor! Det är FANTASTISKT att ha en kvist liljor, gerbera, ros eller en bukett tulipaner stående i vardagsrummet. Jag blir glad varje gång jag ser dom och vårdar dom ömt ända tills det är dags att slänga dom för ålder!

Den här liljekvisten på bilden köpte jag för 9 dagar sedan och den är som ni ser väldigt vacker än. 40 kronor kostade den. Lite dyrare här än i Stockholm, men helt klart värt det tycker jag!


Liljan i mitt liv just nu!


Julian i sitt rätta element - vatten! Idag har det varit lilla toaletten där han har härjat med vattenlekar, och just nu sitter han i baljan och njuter!

fredag 15 januari 2010

Kulturchock


Idag har jag haft en sammandrabbning på jobbet med mina två närmaste kollegor Anna och Rigmor! Suck!

Vi har förmodligen rätt alla tre - vi kommer bara från olika traditioner.

Jag skrev en nyhetstext och Rigmor korrade och kommenterade att det som stod ingressen borde stå i brödtexten också ... VA??? Ska jag upprepa informationen helt i onödan ... hmm.

Efter lunch tog jag upp det igen och undrade var tusan dom fått det ifrån - Journalisthögskolan i Århus visade det sig ...

Det som stått i ingressen - inklusive direkta citat - ska upprepas i brödtexten! Jag har lärt mig att man lägger det viktigaste först i ingressen så läsaren ska lockas att läsa vidare. Dom har lärt sig att sammanfatta texten i ingressen så läsaren INTE ska behöva läsa vidare.

Nu tycker dom att jag får anpassa mig och skriva på deras sätt eftersom färiska läsarna är vana vid det och man faktiskt får ta seden dit man kommer ... och jag känner i hela min kropp NEEEEJJJJ jag vill inte. Varför ska jag gå ifrån nåt som jag både lärt själv på universitetet och lärt ut själv på Poppius? VILL INTE!!!

Bilden: Så såg David ut idag när han kom hem från dagis! Lejon grrrrr

onsdag 13 januari 2010

Så skapas "Breaking news" i Sosialurin


Historien som varit huvudstory både måndag och onsdag i Sosialurin började så här:

Mamma Eva på Åland, prenumererar på Nya Åland. När hon skickar julklapparna till barnbarnen på Färöarna skickar hon med några tidningar.

Sonen Kristian läser tidningarna och mumlar lite förstrött i soffan att det här borde väl också vara en nyhet på Färöarna eller? Jag som sitter i andra soffan tittar upp och konstaterar "Jomenvisst, har vi livbojor på Färöarna också och förmodligen av dom märken som har visat sig sjunka"

I måndags kom jag ihåg att ta med tidningen till redaktionsmötet och frågade om nån orkade kolla upp det här (jag hinner inte då jag har massor med helgtidningen) Kollegan Eirikur snappade åt sig tidningen men la till att han inte trodde det fanns några grekiska, italienska eller brittiska livbojor på Färöarna.

En halv timma senare kommer han exalterad bort till mitt skrivbord och har just fått reda på att alla dom stora färiska färjorna använder dessa märken och huvudnyheten är klar.

Sen har det varit inslag om livbojorna i radion och idag toppade tidningen med storyn igen, då största butiken för sjöfart på Färöarna har beslutat att sluta sälja dessa livbojor.

Tänka sig vad svärmors Nya Åland ställde till med va?

Fler tidningar Eva!!!! :-)

Vad tycker ni om detta?


Den här fasaden skriver jag en artikel om i helgtidningen ... jag reagerade direkt när jag såg den och tyckte den var häftig och rå!

Mina kollegor tycker den är hiskeligt ful och fattar inte att nån har satt upp rost på väggarna!

söndag 10 januari 2010

Inflygningen till Färöarna


Byn ni ser under är min hembygd Sörvåg ... brukar vara lite skakigt i luften när man flyger den här sträckan!

Nybadad

Nu har vi alla fyra just varit och badat! Så skönt och lite småjobbigt då barnen springer, hoppar och kastar sig om vartannat ... Dom har verkligen fått vattenvana senaste året!

Igårkväll hade vi min bror Wenningsted och hans familj på ankmiddag. Det var lyckat och väldigt gott! Idag har jag noll inspiration att laga nån mat, vill bara att den ska ställa sig på bordet själv!

Känner mig lite smådeppig - vet inte varför, men söndagar är inte riktigt min dag! Sysslolöshet är nödvändigt - jag vet - men fan va tråkigt!

Well här får ni lite bilder från gårdagens middag!


Broder Wenningsted och hans vackra döttrar.


David och hans mamma


Julian njuter glassen som var till efterrätt.

lördag 9 januari 2010

Lördag!

Så skönt att det är helg. Veckan varit rätt så jobbig då David varit magsjuk och hemma från dagis, halva onsdagen, torsdag och fredag! Nu mår han dock bättre tack och lov!

Ikväll kommer brorsan och hans familj och äter anka hos oss! Han var inte hemma över jul och nu ska han få smaka den traditionella ankan tänkte jag!

Julgranen och julpyntet är bortstädad - känns lite tomt i vardagsrummet, men skönt också!

Planerna på att åka till Åland över påsk fortskrider - det är dyrt som attans ... men jag tror vi åker ändå!

Just nu smälter snön bort här. Den har legat i 20 dagar vilket är något av ett rekord sa meterologen jag intervjuade igår!

Ikväll ska jag lägga ut lite nytagna bilder!

ps. Duschdraperiet är beställt ...

onsdag 6 januari 2010

Duschdraperiet i mitt liv


Vi har ett tråkigt och ett urgammalt duschdraperi! Båda är jag grymt trött på! Idag var jag till en möbelbutik och fick tag på en katalog från tyska märket KARE - och där fanns det - mitt DRÖMDRAPERI!

Fatta va smidigt - förvaring för shampo, tandborste, krämer etc och duschdraperi i ett ...

Undrar om det är dyrt att beställa från Tyskland???

Dåliga föräldrar?

Dom ringde från Davids dagis idag. Han är dålig i magen och mådde inge vidare.
- Va mycket sjuka dom är - era barn, säger fröken i luren.

Berättade sedan för mina kollegor som suckade mina vägnar och sa ungefär samma sak som fröken just sagt!

Det fick mig att fundera - är dom mer sjuka än dom brukar?
Nej jag tror faktiskt inte det. Det är bara sjukdomarna som varit annorlunda den här hösten mot de tidigare. Svininfluensan var både dryg och jobbig och den här maginfluensan som vi alla legat med och som inte är över än, är verkligen "skit"-jobbig!

Jag och Kristian är rätt överens om att våra barn äter minst lika mycket om inte mer grönsaker och frukt än andra barn. Dom äter väldigt lite godis. Är ute mycket (när vädret tillåter det) och sover tillräckligt. Det enda som kan vara boven är att vi är lite slöa när det gäller tvättandet av händerna ... där borde man kanske skärpa till sig och få in några gånger till per dygn.

Så nej jag tror inte att vi är dåliga föräldrar. Vi har det bara lite tufft nu, liksom tidigare vintrar. Nu är bara allt nytt och då sätter man fler frågetecken än vanligt.

tisdag 5 januari 2010

Vägen till Julians dagis



Filmade lite med mobilen när jag körde och hämtade Julian på dagis idag! Så oerhört fint med vita fjäll tycker jag!

Att köra är däremot lite småläskigt, fast när det inte yr och inte snöar är det okej!

ps På nåt sätt hamnade den här också lite snett ... vrid datorn snälla ;-)

söndag 3 januari 2010

12 dagars ledighet ...

Jul och nyårsledigheten är över!

12 dagar - 5 dagar i Sörvåg og 7 dagar i Havn

7 dagar - har vi - jag, David och Julian varit magsjuka

7 olika hushåll har vi hälsat på

1 gås och 2 ankor har vi ätit

1/2 bok har jag läst

1 artikel har jag skrivit

13 561 290 000 tankar har jag tänkt om vår framtid

Nu är barnens kläder packade i påsar, dom nya julklappskläderna märkta och jag tror vi alla fyra känner oss rätt så redo för vardagen. Bara David som har lite magont kvar!


Brandur och David på nyårsafton med varsin spraksticka*.


Småbrorsorna Rógvi och Julian fick vara inne och tuta i festtutorna.

*Vi tycker att det österbotniska namnet på Tomtebloss - Sprakstickor - är både finare, bättre och mer korrekt än rikssvenska Tomtebloss. Dessutom ligger det närmare det färiska Stjörnukastari

fredag 1 januari 2010

Julklappen till mig och några andra


Det här smycket på bilden beställde jag åt mig själv, Andrea, Eydgerd och Johanna. På vår ring står det kärlek och sen på dom två plattorna våra barns namn. Så oerhört fint tycker jag och använder mitt så ofta jag kan!

Det är min kompis Sofias granne i Huddinge som gör dessa smycken - hennes hemsida kommer ni till här

David och hans outfit!

9 rader om 2009

Årets evenmang: Flytten till Färöarna

Årets inspiratörer: Mina söner

Årets frisyr: Lång lugg bakom örat och kort i nacken

Årets ledare: Alex på Vagabond

Årets tidning: Vikuskiftis Sosialurin

Årets godis: Jelly Bellys

Årets sorgligaste: Min vänninna J:s öde

Årets bristvara: Egen tid

Årets mest utvecklade färdighet: Bilkörning