lördag 31 juli 2010

Senaste dagarna i bilder ...


27/7 Atle och David i rutschkanan inne i Mariehamn.


28/7 Rune, Erla, Atle, David och Julian äter frukost


28/7 Kristian på taket! Kristians projekt den här sommaren är att få ordning på taket på vårt uthus! Nu är taket rensat för grenar och löv och plankorna bytta!


29/7 Spöregn! Svårt att fånga på bild, men det var verkligen maffigt!


30/7 734 sidor Mariann Keyes! Har just läst ut den och visst! Hon lyckas varenda gång!


31/7 Foppatofflorna uppdaterade! Kristian kom med nya rosa som han hittat för 40 kronor i sin brorsas affär "Byggvaruhuset"!


31/7 Mitt projekt är att måla runt fönstren - målarfärgen verkar dock aldrig torka så vi får se hur det går ...

torsdag 29 juli 2010

Ålandspannkaka










Ålandspannkakan blev väldigt god!

Måste bjuda er på receptet:

Recept på Café Julius Ålandspannkaka
6 ägg
1 kopp socker
2 koppar vetemjöl
5 koppar risgrynsgröt (halvkokas, helst dagen före, låt svälla under natten)
3 tsk kardemumma
ca 1 liter mjölk
2 tsk salt

Ägg och socker blandas och vispas en aning. Tillsätt därefter risgrynsgröt, vetemjöl, kardemumma och salt. Tillsätt slutligen mjölken och blanda ihop smeten.

Den färdiga smeten hälls i långpanna och gräddas i 220 grader, ca 25 minuter. Pannkakan ska bli gyllenbrun och stadig.

Café Julius Ålandspannkaka serveras med hallonsylt och grädde.

Streymoys

Fina familjen Streymoy svängde förbi Åland på en kort visit! Dom bor i Borlänge numera och har precis som vi haft många funderingar på om Färöarna är stället man ska bo på eller inte! Vi hade med andra ord massor att prata om!

Vädret var fint medan dom var här, men just nu öser regnet ner - fullkomligt ÖSER! Jag gillar sånt ösregn, ungefär på samma sätt som jag gillar rejäla stormar!

Kristian ogillar att jag sitter vid datorn just nu eftersom det åskar en del och slår den ner så PANG = död dator!

Om en stund kommer familjen Mörk (Jákup Mörk och jag har varit jobbarkompisar på Sosialurin) på besök! Som den "housewife" jag är har jag kokat plommonsylt och lagat Ålandspannkaka till dom! Tänkte att jag får inviga dom lite i åländsk matkultur!

Funkar inte att lägga ut bilder just nu så det får bli senare

måndag 26 juli 2010

Skogsmulledagen

Tror att jag ärligt kan säga att det här varit den lugnaste dagen hittills på semestern!

Kristian är i Stockholm och uträttar ärenden och jag och barnen på stugan. Vädret har varit molnigt och lite småtråkigt!

Kylskåpet har också varit lite småtomt, så jag har verkligen fått använda fantasin att hitta på mat till kidsen! Tror dock vi alla blev mätta!

Olikt mig gick vi faktiskt en sväng i skogen. Finns fina blåbärsskogar här och trots sommarens torka så lyckades vi plocka en hel del. Ikväll har jag gjort blåbärsmuffins av våra fyndigheter... så husmoderligt så det inte är sant va?
Senast jag gick i skogen och plockade bär vart det total hysteri eftersom jag var milt sagt skiträdd för alla flygfän och fästingar och skit! Nu har jag vant mig! Dom bits, men jag överlever!

Om nån timma kommer familjen Streymoy på besök. Har inte träffat dom på ett år så det ska bli väldigt skoj att ses igen! Deras barn och våra brukar gå bra ihop!


Batman var på besök med sin vattenpistol! Han gör lite inhopp här och var nu för tiden!


Julian visar upp blåbärsskörden ...


... och det här använde vi bären till - muffins!!! (Goda!)

lördag 24 juli 2010

Foto: Mattias Winnberg

Lite bilder som Mattias tagit senaste dagarna!


En oväntad besökare i trädgården!


Middag nere vid stranden


Stora vågor när vi besökte Degersand i Eckerö


Visst ser Wilmer ut som jätten Gullver på den här bilden?


På väg till Föglö tog vi ett litet stopp vid Lemströms kanal - Julian och Wilmer, 3 år


David och Hugo, 5 år i Föglö

onsdag 21 juli 2010

Soliga dagar

Ena soliga dagen flyter in i den andra. "Easy livin" beskriver nog bäst våra dagar här på stugan - inget jobb att gå till, inget dagis, inga mornar där barn ska lämnas... jag försöker njuta dessa dagar till fullo!

Just nu är Winnbergarna - Sofia, Mattias, Hugo och Wilmer här! Vi njuter av att träffas igen och barnen busar loss!

Ikväll har vi grillat och ätit nere vid stranden! Finfint!

söndag 18 juli 2010

Färöarna-effekten

Jag märker att jag är annorlunda!

Jag är mindre stressad, inte lika beroende av action omkring mig. Jag har bättre tålamod och mitt plockande är inte lika frenetiskt som det brukade vara.

Även fast livet verkligen inte har varit särskilt lugnt på Färöarna, så har tempot där ändå påverkat mig till att lugna ner mig något!

Färingar är duktiga på att ta livet lite piano, dvs blir det inte idag, jamen så blir det imorgon. Det är inte hela världen. Ibland fick jag känslan av att man levde lite på låtsas där - "jamen nu har vi ett samhälle här ute i Atlanten som vi försöker få att funka, ibland går det bra och ibland mindre bra" ...

Vet inte om ni förstår mitt flummande, det är svårt att beskriva saker som egentligen måste upplevas!

Jag hoppas att mitt lugn håller i sig! Att jag lärt mig att livet inte är så himla "allvarligt" alla gånger och att njuta lite mer.

Idag har vi varit till Mariebad - det var lite mulet i morse och vi bestämde att hålla kvar i söndagstraditionen att bada.

När vi inte fixar o donar läser jag mycket. Har läst ut Mia Skäringers förträffliga krönikebok "Dunderkåt och hur helig som helst" nu har jag börjat på Martina Haags nyaste! Efter det blir det hårdkokta deckare ...


Grillen har rostat sönder, så skottkärran får tjänstegöra som grill-underlag! Funkade bra och maten vart god!


Kommer ni ihåg Stena-reklamen "Hei Kai, Hej Börge!"? Dom här två måsarna köpte jag i Gällstad och har döpt dom till Kai och Börge!

fredag 16 juli 2010

Färöarna-Åland

Läget just nu: Internet på stugan - fantastiskt - Lite solbränd - hör vinden susa i björkarna - barnen sover och livet leker!

Det är med andra ord väldigt väldigt skönt att vara på stugan just nu!

Resan började natten till måndag med Norröna, trötta barn bars in i hytten och somnade bums. Sen fördrev vi tiden ombord med mat, lek och mys och sov en natt till ombord.

Regn när vi anlände till Danmark, suck! Vi åkte direkt till Fredrikshavn och shoppade och turistade innan vi tog Stena Danica över till Göteborg!

Väl i Sverige åkte vi till Hanna och Oscars stuga i Gällstad och sov över. Jag passade på att shoppa på Lager 157! Sen var det sista sträckan kvar och den tog vi i ett och körde direkt till färjan och anlände till Åland 23.00 finsk tid den 14 juli - dvs i förrgår!

Barnen har verkligen varit fantastiska under hela resan! Minimalt med gnäll och glada killar hela vägen!

Att resa med bil från Färöarna till Åland är dock inget man gör flera gånger per år! Det är en rätt så tuff och lång resa!

Nu blir det slappa för alla pengarna! Stugan är i hyfsat skick, gräsmattan klippt och jag har redan tagit första doppet!


Så här gillar David och Julian bäst att fördriva tiden just nu! Bilden är ifrån idag!

lördag 10 juli 2010

Vestanstevna!

Idag e det fest i byn!

Kapprodd, festklædda mænniskor och hoppborger åt barnen!
Vi har varit med øverallt och just nu lægger Kristian barnen och jag sitter hos syrran och bloggar! Hon fixar just till sig och ska ut och partaja ... hon fick dubbelt upp av party-genen och jag inget ...

Næsta gång jag bloggar ær vi førhoppningsvis på væg eller framme på Åland!

Nu lite bilder från dan och Fræmling på radion ... kanske lite partaj ændå ... ;-)


Herr o fru Tørnroos á Vestanstevnu!!


Popcorn-party


Andrea med kidsen


O utan kidsen!

torsdag 8 juli 2010

Vemod

Varfør ska det vara så svårt med avsked?
Jag hatar avsked!

Igår græt jag floder på både Davids och Julians dagis!
Avsked+barn=GRYMT jækla jobbigt!

Just nu kænner jag før att aldrig mer ta avsked - bara stanna med samma mænniskor hela livet! Fast blir man lyckligare så?

Kristian ær i Torshavn och fixar det sista idag - jag och barnen ær i Sørvåg och njuter førsta riktiga lediga dagen ... tyværr ær det storm utanfør så vi måste vara inne! Har dock tagit tillflykt till syster Andreas hus så barnen kan roa sig!

Nu ska vi bada sæger killarna - i badkar dårå!!


Killarna roar sig med alla kartonger vi har haft hemma sista dagarna!

söndag 4 juli 2010

Packa packa packa ...

Nu packar vi! Det är inte fullt så hemskt som jag trodde det skulle vara!
Fast inte är det kul!

Tror faktiskt inte att det kommer bli dom där 140 kartongerna den här gången. Vi har varit duktiga att rensa och inte alls köpt särskilt mycket här på Färöarna!

Helgen har annars varit blöt ... regn regn regn ... tror Gud vill sända mig ett tecken och säga att det är rätt att jag lämnar Färöarna! Klarar knappt av att öppna Facebook o läsa om 30 grader i Sverige och på Åland!

Igår var vi trots regnet och fixade lite i pappas trädgård. Han orkar inte själv och det växer så det knakar. Tror vi fick någorlunda ordning på kaoset!


Guldregnet i pappas trädgård är så otroligt fint!


Jag har verkligen inte handlat mycket, men dom här mönstren av Poul Pava har jag helt fallit för och inhandlat fyra tallrikar i olika stilar.

fredag 2 juli 2010

Det var den här fredan de!!!

Sista dan på Sosialurin den här gången! Dock verkar cheferna väldigt intresserade av att behålla mig som medarbetare så jag lär återkomma i spalterna i höst!

I och med att det var min sista dag bjöd jag på frukost. Sen jobbade jag lite, gjorde ärenden och städade. Fikade sen med Rigmor och gick till frissan - jag e ganska så kortklippt med slingor - snyggt - fast jag har ingen bild än!

Vid 19 tiden står det GRIND på Facebook och då skyndade vi ner till stranden för att visa killarna valar!

Kolla in bilderna nedan - David var lite rädd, tror han förväxlar valar och hajar! Julian rusade fram o klappade valarna! Själv tycker jag så synd om dom stackars djuren och så otroligt onödigt att döda dom när det ändå inte är bra människoföda! Fast det struntar man fullständigt i.


Här fikade jag och Rigmor! Mysigt fik nere vid hamnen - men saaaaanslöst dyrt!


Kristian och David spanar efter valar...


... men det enda dom ser är båtar, båtar, båtar


Nere på kajen finns valarna - runt 17 stycken - en väldigt liten "grind" med andra ord! Stora "grinder" kan vara på 200-400 val!


Julian klappar valens stjärtfena! Känns som mjukt läder ungefär!